Greyfurt nasıl yenir?


Öyle çocukluktan falan bilmezdim greyfurtu. Lisede İstanbul’a geldiğimde mi dikkatimi çekti ilk acaba? Ama yok o zaman bile mesela hindistan cevizi, kivi falan ilginç gelmişti de, greyfurtu ne zaman fark ettim hatırlamıyorum.

Zaten eloğlu boşuna dememiş, greyfruit, gri meyva. Gri alanda kalıyor, pek dikkatini çekmeden insanların pek çoğunun öylece devam ediyor yaşamına.

Hiç greyfurt yediniz mi bilmiyorum? Ama içmeyi yemekten saymayın haa… Öyle olsa, içtiniz mi diye sorardım.

Siz beni belki bi garip karşıladınız yazının girişinde, greyfurt da bilinmez mi diye ama, sadece içtiyseniz siz de bilmiyorsunuz zatını.

İçilen greyfurt greyfurta benzemez. Yenileniyle yenilmezi karışır çünkü. Acıdır greyfurtun derisi. Dışı itici, içi çekici. Siz öyle iç dış karıştıran suyunu içtiyseniz, hemhal olamamışsınız kendisiyle.

İşte size tarifi:

Öncelikle sevdiğiniz insanlar olacak etrafınızda. Meyveyi yemek kadar hatta yemekten güzeldir yedirmesi. Hele de çocuğunuz için hazırlıyorsanız. Gerçi greyfurtu çocuklara yedirmek biraz zordur hani, tadı buruk gelir, kolay alışamazlar.

Greyfurt bildiğiniz portakal gibi tepesi alınıp iki tam tur çizik atılarak dört parçaya ayrılan dış kabuğundan soyulur. Gerçi portakal da aslında öyle yenmez ya, onu bir başka yazıda yazayım.

Dış kabuğundan soyulmasıyla olay bitmedi. Üstündeki beyaz iç kabuk da epeyce kalın olabilir ve acıdır. Şöyle meyve bıçağının kenarını bir parmak gibi kullanıp öbür parmağınızla sıkıştırarak iç kabukları üstten aşağıya doğru çekiniz. Bu içteki beyaz kabukiçinin tamamını soymaya gerek yok, rahat çalışacak kadar soysanız yeterli.

Sıradaki adım ikiye ayırmakta greyfurtu. Ama keserek değil, dilimlerinin yarısı bir tarafa yarısı diğer tarafa şeklinde ikiye ayırmalı. Biraz sulu hatta hayli sulu bir iş olabilir dikkat edin. Bıçakla ayırmayın. Tercihen parmak ucuyla ileri geri hafif hafif sürterek iki dilimi birbirinden ayrılmaya hazırlayıp sonra daha derin bir müdahaleyle mümkün olduğunca az sulu olarak yapabilirsiniz bu işi.

Yine bitmedi ama. O herbir dilimin incecik kabukları ve özellikle taban kısımlarındaki biraz daha sert kabukları var ya, onlar da acı! Üçgen dilimlerin herbirini birbirinden ayırmanıza gerek yok. Yarım greyfurtu alın elinize, ilk dilimin size bakan yan kabuğunu ince tarafından bıçakla kesin boydan boya. Aşağı doğru sıyırırken dikkat edin, mümkün olduğunca alta doğru da devam ettirip dipteki kalın kabuğunu da çıkarın. Sonra o ortadaki meyve özünü bıçak ucuyla hafif diğer kabuğundan ayırıp alın afiyetle yiyin ya da yedirin.

O bi tane dilimi en azından yiyin ki, greyfurtla gerçekte tanışmış olun.

Ama benden söylemesi, bazı greyfurtların tadı pek hoştur. Bazılarının ise bu kadar öze inmeye çalışmanıza rağmen hala hafif de olsa acıdır.

Zor gelmiş olsa da, zahmetli gelmiş olsa da, en azından greyfurtun suyundan hoşlananların bir denemesini tavsiye ederim.

About these ads
Bu yazı Eserlerim, Sözlüğüm içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Greyfurt nasıl yenir? için 3 cevap

  1. Giray dedi ki:

    Greyfruit değil grapefruittir doğrusu.

    Greyfurt (Citrus
    paradisi ), sedef otugiller
    (Rutaceae) familyasından
    bugün birçok çeşit ve
    kültür formları
    yetiştirilen, yaprak
    dökmeyen meyve türü .
    Greyfurt 1750 li yıllarda
    Jamaika’da ortaya çıkmış
    doğal hibrid bir türdür
    zira Jamaika’nın yerli tatlı
    portakalının yanında
    yetiştirilmek üzere
    Kaptan Shaddock
    tarafından Güney
    Asya ‘dan getirilen yine
    bir turunç cinsi olan
    pomelo türü bu adada
    dikildiğinde bu iki türün
    birbiriyle tozlaşmaya
    girdiği ve bunun sonunca
    3. bir tür olan
    greyfurt’un ortaya çıktığı
    görülmüştür. Jamaika’dan
    dünyaya bu tür
    yayılmıştır. En çok
    greyfurt üretimi yapan
    ülke Amerika ‘dır.

  2. tamer tamer dedi ki:

    Abim sen nasil yenilecegini anlattin bende saglik yönünde UYARI yapayim. Greyfurt bazi ilaclardaki etkin maddenin etkisini 3 e 5 e hatta 10 a katliyabiliyor. Bazilarinin etkisini ise SIFIRLAYABILIYOR
    !A: TANSİYON İLAÇLARI
    B. PSİKİYATRİ , UYKU VE EPİLEPSİ İLAÇLARI
    C. KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ İLAÇLAR
    D. EMPOTANS TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR
    E. MİDE-BAĞIRSAK HASTALIK İLACI CİSAPRİDE
    F.ALERJİ, GRİP-SİNÜZİT TEDAVİSİNDE KULLANILAN TERFENADİN
    G. KALP İLACI AMİODARONE
    Yukardaki ilaclari alanlar lütfen dikkat etsinler. Herbirine Greyfurtun etkisi farkli farkli oluyor.

    Saglicakla kalin

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s